Târgul de turism recent încheiat la Romexpo a oferit privitorilor ocazia să admire fuziunea conceptelor de Black Friday şi early booking în cel mai neeconomic mod pentru consumator.
M-am dus la târg stimulat de oferta Blue Air de reducere de 20% la toate rezervările făcute în intervalul 18-20 noiembrie (prima zi a intervalului era Black Friday-ul autohton iar ultima marca încheierea târgului de turism). Mai exact, tentaţia a venit în momentul în care am observat că o simulare de preţ făcută în seara de 17 noiembrie pentru o cursă Bucureşti-Larnaca din aprilie era, ca prin minune, mai ieftină decât aceeaşi simulare făcută o zi mai târziu, în perioada de discount de 20% , dovadă că strategiile de Black Friday practicate de marii retaileri de electrocasnice şi IT pot fi copiate cu succes în zone unde te aştepţi mai puţin. Întrebând la standul Blue Air explicaţia a fost că, poate, mai multe persoane făcuseră rezervări în noaptea de joi spre vineri iar în felul asta numărul biletelor mai ieftine se împuţinase drastic…
Am ajuns deci la târg înarmat şi cu ceva oferte de pe Booking.com pentru cazare la Larnaca pentru a avea o imagine de ansamblu şi le-am comparat apoi cu ofertele de early booking ale operatorilor şi, surpriză, cele din urmă erau un pic mai scumpe decât vacanţa mea pe cont propriu! Sigur, trebuie să faci nişte calcule la faţa locului pentru că ofertele operatorilor noştri se fac per persoană iar orice hotel închiriază camere, să echivalezi spaţiile de cazare şi opţiunile de masă, etc. Pe scurt, pentru cine ţine bine de bugetul său observaţia că early booking-ul te poate costa mai mult decât vacanţa pe cont propriu nu e foarte încurajatoare.
Oricum, dacă se studiază evoluţia preţului biletelor de avion pe termen mai lung, concluzia că reducerile la early booking reflectă în principal diferenţa între tarifele de transport în funcţie de momentul rezervarii este evidenţa. Cu alte cuvinte, poţi rezerva din vreme bilete prin agenţia de voiaj cu un discount de 20-40% raportat la preţul plătit cu câteva săptămâni înaintea plecării (early booking) dar şi preţul biletelor de avion presupune o dinamică asemănătoare-poate fi de două-trei ori mai scump să cumperi cu câteva săptămâni înaintea decolării decât cu 4-5 luni înainte, iar ponderea transportului este oricum mare, de 30-60% din consturile vacanţei. Şi atunci de ce să nu cumperi zborul pe cont propriu, eventual ieftinit pentru posesorii cardurilor de fidelitate (atât Blue Air cât şi Wizz Air au astfel de opţiuni) şi să rezervi cazarea pe booking.com, cu avantajul că o poţi anula până în ultima clipă riscând deci doar banii de bilete de avion în loc să alergi după mirajul „early booking” sau „last minute” (aici chiar pot să apară preţuri avantajoase dar ar trebui să-ţi rişti vacanţa aşteptând o oferta-bombă care ar putea să nu mai vină…)?
Justificarea că operatorii obţin prin forţa lor mărită de negociere disconuturi apreciabile de la companiile aviatice şi hotelieri n-ar trebui să eclipseze un adevăr de bun simt: disconturile respective trebuie să acopere şi chetuielile operaţionale ale agentului de turism şi să mai rămână ceva şi pentru marja să de profit astfel încât, de multe ori, disconturile obţinute se dovedesc insuficiente pentru a păstra diferenţa de preţ între excursia pe cont propriu ci cea intermeadiata de operatorii de turism în avantajul clientului. În concluzie, pentru destinaţiile unde nu e neapărată nevoie de un ghidaj profesionist şi unde se poartă intens limba engleză, alegerea din vreme a excursiei pe cont propriu poate fi mai profitabilă având în plus şi avantajul costurilor mai mici pentru „opţionale” –cine a văzut cât de piperate pot fi excursiile din afara programului propuse de agenţia de turism înţelege despre ce este vorba.