Scandalul ANRP/drepturi litigioase nu s-a stins încă, schema prin care samsarii acţiunilor Fondului Proprietatea colectau titluri pe nimic din piaţa neagră pentru a le vinde apoi investitorilor străini înainte de listarea fondului e binecunoscută şi iată că apare, la vedere, altă găselniţă pentru cei ce vânează noile puncte de despăgubire ANRP.
E vorba de un fond de investiţii, Alpha Quest, care se promovează pe Hotnews ca vehicol de transparentizare a pieţei negre a punctelor de despăgubire (pentru imobilele ce nu pot fi restituite se acordă puncte, fiecare punct are valoarea nominală de un leu). Şi cum se face această transparentizare? Prin oferirea la vedere a jumătate din valoarea nominală, adică 0,5 lei/punct. Asta pentru a profită de cei care n-ar dori sau n-ar putea să aştepte 5 ani pentru a primi toată suma (Guvernul acordă maxim 20% din bani pe an).
Iată un model de raţionament din advertorialul de pe Hotnews. „Deşi teoretic deţinătorii de puncte ANRP ar putea să îşi primească integral banii în 5 ani (20% pe an), realistic vorbind acest lucru este puţin probabil având în vedere că restituirile trebuie să fie prinse în bugetul de stat anual, neexistând nicio garanţie că Guvernul îşi va „permite” în fiecare an să facă restituirile”. O garanţie ar trebui să existe totuşi pe undeva de vreme ce investitorii din Malta s-au gândit să bage nişte bani, nu? Iar dacă Guvernul întârzie să le dea banii, poate e încurajat cu vreun proces, aşa cum şi Raiffesen Bank ameninţa la un moment dat…
Alte avantaje: „punctele se tranzacţionează legal şi sigur”. „Aceste puncte se vând prin tranzacţii notariale la discount-uri de circa 60-80% faţă de valoarea nominală” spune Alpha Quest în mesajul său către deţinătorii de puncte. Nu se dau exemple dar aş vrea să văd şi eu un proprietar care vinde cu discount de 80%, adică la 20% din bani, de vreme ce 20% poate obţine pe an de la stat. De ce iei 20% pe loc, când ai putea să iei 20% pe an dacă aştepţi? Altfel, şi prin notariat tot legal se face schimbul…
Apoi, „se înlătură riscul de preţuri disciminatoare şi negocieri la colţ de stradă. Până acum, în piaţă se aruncau preţuri diferenţiate în funcţie de cantitate, puterea de negocire a fiecărui deţinător sau în funcţie chiar de localitatea de unde proveneau. Prin publicarea unui preţ standard, vânzătorii au posibilitatea de valorificare printr-un proces de tranzacţionare fără echivoc”. Deci un preţ la jumătate faţă de valoarea reală nu este unul „discriminatoriu” iar faptul că nu mai negociezi la colţ de stradă ar trebui să te facă să cedezi cu inima uşoară jumătate din valoarea reală…
Totuşi, parcă am mai văzut pe undeva investitorii Alpha Quest. „Experienţă echipei Alpha Quest în domeniul restituirilor s-a clădit în perioada în care am creat un certificat de tip warrant cu suport acţiuni Fondul Proprietatea (listat în Viena), care a transparentizat tranzacţiile cu acţiuni şi a impulsionat listarea Fondului la BVB”. Deci după ce au mai profitat odată de preţurile de nimic care se ofereau oamenilor disperaţi pe fondul amânării deciziei de a lista FP la bursă, acum aceeaşi investitori grijulii ar vrea să ne scape de jumătate din valoarea punctelor de despăgubire cu acelaşi aer că ne fac un bine…Păi, ia uitaţi ce bine v-au făcut, mai ales celor care aţi vândut la 20-30% din valoarea acţiunile Fondului Proprietatea când nu erau listate iar acum sunt la aproape 90% din valoarea nominală şi asta după ani buni cu dividende sub formă de distribuiri din capitalul social către investitori (acum românii nu mai sunt decât o prezenţă decorativă la FP)…