Legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric a fost adoptată în Parlament cu unanimitate de voturi. Urmează ca legea să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.
Care vor fi efectele?
Pe termen scurt consider că nu vor fi efecte, pentru că legea intră în vigoare la 60 de zile după publicarea ei. Însă, să nu uităm că până la publicarea ei, mai trebuie să trecem și de hopul promulgării de către Președinte, precum știți, și legea dării în plată a fost retrimisă o dată în Parlament, pentru reexaminare, așa că să nu ignorăm eventualele surprize.
În schimb, pe termen mediu și lung, urmează să se corecteze, în sfârșit, niște dezechilibre create de nimeni altcineva decât de băncile care au dat astfel de credite, pe care eu le-am calificat ca fiind «produse financiare toxice», dar fără să inventez roata, ci pentru că acest tip de formulare se regăsește la instanțe din Franța, din Spania sau în formule legislative din țări ca – spre exemplu – Croația, Ungaria, Polonia.
Urmează riscul sistemic sau nu? ( ca nu mai știi ce să spui cu avertizările astea zilnice venite de la Petrică din povestea cu lupul).
Amintesc în acest sens declarația apocaliptică a Mai Marelui BNR-ist, care în același timp în care legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric era votată în Parlament declara că în prezent „Asistăm la curente populiste care pot genera euforie în rândul beneficiarilor pe termen scurt, dar care pot avea costuri economice deloc neglijabile pentru societate”.
După cum am declarat pentru psnews.ro, personal consider că nimeni nu își mai dă seama, în clipa de față, ce este populist și ce nu este populist, din moment ce, toată ziua-bună ziua, domnii aceștia din lobby-ul bancar, avocații din oficiu ai băncilor (cum este, spre exemplu, domnul Isărescu), îl folosesc (acest cuvânt – n.r.) zi de zi. În al doilea rând, am început să mă întreb ce se va întâmpla dacă realmente se va instala, la un moment dat, un faliment de bănci în România, pentru că, toată ziua-bună ziua, ni se spune: «E apocalipsă financiară! Crește cursul! Intră în faliment 6 bănci!» și așa mai departe. În fiecare zi, ni se spun aceste lucruri și mă tem că se va întâmpla ca în povestea cu Petrică și lupul: când va veni, realmente, lupul să-l mănânce pe Petrică, satul n-o să mai vrea să sară în ajutor, să-l scape de lup, pentru că o să spună: «E din nou o farsă a lui Petrică!» Cam ăsta este comentariul meu la ce spune domnul Isărescu.[1]
Este împortant să rețineți că legea, în primul rând, are ca scop înlăturarea consecințelor prejudiciabile pentru consumatori ale unor practici înșelătoare și nu crearea unor curente populiste.
Cu sau fără risc sistemic e clar că banksterii au fost puși la respect.
PS: Să nu uităm că mai sunt hopuri de trecut – promulgarea de către Președinte, expirarea termenului în care Președintele, Guvernul sau Avocatul Poporului pot ataca legea la CCR.
PPS: Cine credeți că ar trebui să își dea demisia?
Adevăratul post – scriptum : îi multumesc dlui deputat Dan Zamfir, fără de care nici legea dării în plată, nici legea conversiei la cursul istoric nu ar fi existat! Să ne trăiești prietene!
A fost un efort colectiv pentru dreptate, pentru ca legea conversiei (ca, de altfel, și legea dării în plată) sunt legi menite a face dreptate, prin înlăturarea consecințelor unor practici înșelătoare ale băncilor și prin necesara ușurare a poverii debitorilor ultra-îndatorați la niște bănci iresponsabile și delincvente
[1] Piperea, reacții la cald după victoria din Parlament. Săgeți către Isărescu