Radet și-a cerut insolvența azi. Procedura se va deschide, cel mai probabil, pe 5 octombrie, când e fixat primul termen de judecată.
Insolvență la Radet – obligatorie, conform legii – va deschide o serie de probleme (și solutii) de management de criza, administrație publică locală, infrastructură critică natională, prețuri și tarife în domeniul energiei și al serviciilor publice comunale, protecție a consumatorilor de utilități etc.
Se va rupe, în sfârșit, cercul vicios al facturilor neachitate la timp care generează penalității de zeci de ori mai mari decât costurile.
Insolvența înseamnă un început, nu un final. Un nou inceput, mai precis.
Deși va antrena multe sacrificii, insolvența e o șansă de însănătoșire economică a acestui sector, căci va putea permite oprirea hemoragiei de cash și orientarea acestuia către cheltuieli curente și investiții.
În orice caz, protecția tribunalului sub care se pune Radet înseamna, implicit, și protecția bucureștenilor beneficiari ai energiei termice livrate de Radet – legea nu permite oprirea unui contract de livrare de materii prime și utilităti către un agent economic în insolvență.
Executările silite și procesele contra agentului economic se întrerup; datoriile istorice sunt înghețate la momentul deschiderii procedurii și planificate la plată într-un anumit program și un anumit cuantum, urmând a se achita doar datoriile curente.
Pe acest fundal, se poate construi un plan de reorganizare care să refacă și să modernizeze sistemul public de distribuție a căldurii în București.
Știu, sună optimist. Dar nici la Oltchim situația nu era deloc roză acum 4 ani. Iar acum e pe profit.
Up-date : și Elcen și-a cerut insolvența azi
Va urma…