Dolarul ameninţă să ajungă la paritate cu euro destul de repede, pe fondul creşterii dobânzilor în SUA (semn că economia e pe drumul cel bun) şi alegerii lui Donald Trump…

Împrumutul României în dolari-neglijenţă sau abuz în serviciu?

Împrumutul României în dolari-neglijenţă sau abuz în serviciu?

Dolarul ameninţă să ajungă la paritate cu euro destul de repede, pe fondul creşterii dobânzilor în SUA (semn că economia e pe drumul cel bun) şi alegerii lui Donald Trump la Casa Albă, republicanul insistând în campanie pe necesitatea readucerii în ţară a joburilor externalizate. România nu mai are de ceva vreme debitori în dolari, concetăţenii noştri preferând pe bula creditului să se împrumute în euro sau franci elveţieni iar în ultimul timp să ia credite în lei pe fondul dobânzilor în scădere, dar este ea însăşi debitor în dolari . Să ne amintim de obligaţiunile în dolari emise de statul român în 2012, în timpul Guvernului Ungureanu, o decizie prezentată atunci ca o mare victorie de secretarul de stat Bogdan Drăgoi.

Citez din Hotnews, dintr-un articol[1] publicat pe 31 ianuarie 2012: „România a deschis o emisiune de obligaţiuni în dolari pe zece ani pe piaţa din SUA, cu un cupon de 7%, a declarat marţi Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, citat de Mediafax. El a mai arătat că România profită de condiţiile bune de pe piaţă prin stabilirea cuponului în jurul a 7%(..) Potrivit strategiei MFP, în 2012 vor fi atrase împrumuturi de pe pieţele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro. Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. În prima emisiune a programului, Finanţele au atras la începutul lunii iunie a anului trecut 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%”.

De ce ne împrumutam cu atâta elan în 2012? Pentru că ne preocupa rostogolirea creditului luat de la FMI şi care se apropia de scadenţă…Atunci BNR achita banii din rezerve iar Ministerul Finanţelor se împrumuta pentru a compensa ieşirile astfel încât valoarea rezervelor Băncii Centrale să nu sufere oscilaţii prea vizibile. Costurile la care se îndatorau Finanţele par acum ireale. Cum să plăteşti cupon de 7% în dolari (s-au atras în acest mod peste 1,5 miliarde dolari), în condiţiile în care dobânzile dădeau semne de reducere în SUA (urmau să ajungă aproape de zero relativ repede)? Şi cum să te împrumuţi într-o valută care dă semne de depreciere, pe fondul scăderii dobânzilor, de vreme ce mişcarea ameninţa să fie inversată spectaculos la schimbarea politicii monetare, evoluţie care ne-ar fi surprins previzibil înainte de scadenţa de zece ani a obligaţiunilor din emisiunea României? Lansând la o parte cuponul de 7% achitat pentru obligaţiunile în dolari („profitând de condiţiile bune” vorba lui Bogdan Drăgoi), să mai amintim că în 2012 cursul mediu dolar/leu a fost de 3,4 lei iar acum dolarul face 4,3 lei. Mă rog, pentru unii poate nici nu e diferenţă prea mare (în fond sunt aceleaşi cifre, chiar dacă în ordine inversată), cu atât mai mult cu cât nu le-a cerut nimeni să acopere prejudiciul…

Ei bine, decizia ca România să se împrumute la costuri nesimţite doar pentru a rostogoli creditul de la FMI (2013 şi 2014 au reprezentat vârfuri de plată a datoriei externe, cu 13 miliarde euro înapoiaţi creditorilor) prin noi împrumuturi ale Ministerului de Finanţe n-a generat nicio sancţiune ulterioară. Primul Ministru Mihai Răzvan Ungureanu debarcat de Parlament şi ajuns ulterior director SIE de unde a demisionat recent n-a fost întrebat de atunci de sănătate de procurori iar fostul secretat de stat la Ministerul de Finanţe Bogdan Drăgoi este bine mersi acum, administrator al banilor SIF Banat-Crişana. Or, dacă DNA n-a avut până la urmă încotro şi a deschis un dosar penal pentru contractarea împrumutului de la FMI, odată cu depunerea mai multor plângeri împotriva lui Traian Băsescu, Mugur Isărescu, Emil Boc şi Lucian Croitoru, de ce atâta linişte în ceea ce priveşte dobânzile obligaţiunilor româneşti lansate în urmă cu mai puţin de 5 ani? Oricum, explicaţiile vizând prostia sau nepriceperea pe pieţele internaţionale de capital n-ar trebui să elimine suspiciunile de abuz în serviciu…

 

[1] http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-11382631-romania-deschis-emisiune-obligatiuni-dolari-piata-din-sua.htm?nomobile=