Ce credeţi despre o bancă după ce aceasta dublează din proprie iniţiativă suma solicitată de viitorul debitor? Că face paradă de mărinimie dându-i bietului om ocazia să se simtă cât mai bine sau că induce discret tentaţia consumului compulsiv?
12Se dă un card de credit emis de Bancpost în colaborare cu Wizz Air. E un card de credit care, pe lângă clasicul împrumut rambursabil cu perioadă de graţie, oferă reduceri de maxim 10 euro/segment zbor pentru titular şi 5 prieteni care zboară cu avioanele companiei aviatice. În plus, cumpărăturile plătite cu cardul oferă bonusuri de 2-4%, bonusuri convertibile în reduceri la achiziţia altor bilete de avion. Cum comisionul anual de administrare al cardului este de 60 de lei iar reducerile maxime cumulabile la achiziţia de bilete de avion în grup pot aduce un câştig de 120 euro la fiecare călătorie (10 euro x 6 călători x 2 sensuri pe fiecare segment de zbor, dus-întors) sunt destui tentaţi să-şi ia cardul Bancpost doar pentru discounturile la plata biletelor de avion uitându-l apoi într-un sertar după ce l-au ridicat de la bancă.
Ei bine, iată ce a păţit un debitor care a aplicat pentru eliberarea unui card de credit în parteneriat cu Wizz Air solicitând o limită modestă de credit, de numai 1.500 lei, tocmai în ideea că va folosi produsul doar pentru a avea acces la abonamentul Wizz Discount Group (achiziţionat individual, fără card de credit, respectivul abonament costă 60 de euro pe an).
Banca îl sună la câteva zile după completarea formularelor pentru a-l informa că s-a aprobat emiterea cardului de credit. Ura! După alte câteva zile, banca îl roagă să se prezinte pentru a-l ridica de la sucursala unde depusese cererea. Ura încă o dată!! În momentul în care apare la ghişeu, funcţionarul îi aduce încă o veste bună-va primi un card cadou cu încă 1.500 lei limita de credit şi fără comisionul anual de administrare! Ura, ura!
De fapt, Bancpost a brevetat modalitatea de acordare a unei limite mai mari de credit decât cea solicitată, sub pretextul pueril că oferă doar un cadou nevinovat. Şi asta pentru că bonitatea solicitantului permitea jongleria asta. Dacă pur şi simplu dublau din senin limita de credit pe cardul emis suna oarecum suspect pentru că debitorul ceruse doar 1.500 lei. Aşa, cu aparenţa unui cadou şi fără comision de administrare pentru al doilea card de 1.500 lei, produsul devine tentant pentru cei care s-ar bucura de bani obţinuţi uşor, fie ei şi la costuri exorbitante (dobânzile după trecerea perioadei de graţie sunt de peste 25%). De fapt, dacă dubla limita de credit pentru cardul iniţial tot un comision de 60 de lei pe an se achita pentru că acesta e o sumă fixă nu procent din limita de credit iar al doilea card nu oferă şi al doilea abonament Wizz Discount Club, deci e ciuntit față de unul normal…Aşa că până la urmă rămâne impresia de şmecherie ieftină pentru a determina debitorii mai slabi de înger să consume compulsiv-doar banca are încredere în ei şi le oferă bani peste nevoile aparente….